Left Right

Probatie wordt een afzonderlijke, zelfstandige straf.

Feb 19, 2014 | bodeloadvocaten | Uncategorized | No Comments

De Kamercommissie Justitie keurde zopas een wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in die zin goed.

Wat is probatie?

Indien de betrokkene probatie krijgt dan wil dat zeggen dat hem door de Strafrechter een maatregel wordt opgelegd. Dat kan een ontwenningskuur (alcohol, drugs), een therapie tegen agressief of onaangepast gedrag (seksuele delinquenten), een opleiding zijn.

Thans is probatie steeds gekoppeld aan de opschorting van de strafuitspraak of aan een celstraf met uitstel. Probatie kan bijvoorbeeld worden gegeven wanneer de betrokkene opschorting van straf krijgt. Deze opschorting van straf is enkel mogelijk voor betrokkenen die in het verleden niet zijn veroordeeld tot 6 maanden celstraf en voor het nieuwe feit niet meer dan 5 jaar celstraf zou krijgen.

Probatie kan ook worden opgelegd indien de betrokkene wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf met uitstel. In dat geval mag de betrokkene in het verleden evenwel niet veroordeeld zijn tot 12 maanden celstraf en kan hij voor het nieuwe feit niet meer dan 5 jaar celstraf krijgen.

Verder dient de veroordeelde in te stemmen met deze probatie.

De laatste jaren was de toestroom voor de justitiehuizen, die de opgelegde maatregelen in de praktijk doen uitvoeren en de “probanten” begeleiden, enorm.  In 2012 ontvingen deze justitiehuizen van de strafrechters maar liefst 6.511 nieuwe probanten.

Onuitvoerbaar

Met deze enorme toestroom ontstond het probleem dat er voor welbepaalde maatregelen enorme wachtlijsten ontstonden en dat de door de strafrechter opgelegde maatregelen, die vaak cruciaal zijn voor de verbetering van de betrokkene, niet konden worden uitgevoerd. Bovendien konden bepaalde drugs- of alcholverslaafden geen probatie meer krijgen omdat ze vroeger een kleine straf (van maximum 12 maanden) hadden gekregen, terwijl een opleiding of ontwenningskuur toch wel gepast zou zijn.

Afzonderlijke straf

De probatie komt nu als aparte straf in het strafwetboek en wel op de vierde plaats na de celstraf, het elektronisch toezicht en de werkstraf.  Het huidige systeem van probatie zoals gekoppeld aan opschorting en probatie blijft bestaan. Er komen dus twee soorten probatie: als aparte straf en als straf gekoppeld aan uitstel en probatie.

Eerder al werd ook elektronisch toezicht als aparte straf goedgekeurd, maar dat ontwerp hangt nog in de Senaat.

Comments are closed.